Grčka Avionom / Skiatos

Skijatos je najzapadnije ostrvo u arhipelagu Sporada u Egejskom moru. Zauzima površinu od 50 km2 i pruža se u dužini od 10 km u pravcu istok-zapad i 6 km u pravcu sever-jug. Ostrvo Skijatos je u severnom delu brdovito sa najvišim vrhom na 433 m n/v, a u južnom preovlađuju blage uzbrdice. Ostrvo Skijatos prekriveno je šumom bora. Ima ukupno oko 7.000 stanovnika. Klima na ostrvu je sredozemna, tokom leta ima puno sunčanih dana, dok osveženje donosi blag lokalni vetar Maltemia. Nacionalni Marina park formiran je 1992. godine i obuhvata površinu od 2.200 km2 (severne Sporade i Alonisos), koji zajedno čine najzaštićeniju i najvažniju zonu za značaj ekosistema na Mediteranu. Posebno je zaštićena vrsta morske foke „Monk“, više od 300 vrsta riba i 80 vrsta ptica.

Ostrvo Skijatos ima aerodrom, na svega par kilometara od grada. U gradsku luku pristaju trajekti koji stižu iz luke Volos i iz Soluna, a onda se dalje ovde putnici preusmeravaju do drugih ostrva Sporada. Saobraćaj na ostrvu se odvija na južnom delu i sva mesta su povezana lokalnom autobuskom linijom. Severni deo ostrva ima samo makadamske puteve, tako da se do mnogih atraktivnih plaža u tom delu najčešće dolazi brodićima.

Grčka je poznata po svojim ostrvima a među njima Skijatos važi za mondensko i kosmopolitsko, popularno za letovanje među mlađom populacijom. U isto vreme parovi i porodice obožavaju ovo ostvro, zbog odlične ponude hotela i apartmana, prelepih peščanih plaza, odlične gastronomije i komfornog putovanja avionom.

Glavni grad ostrva je Hora-Skijatos, koji je tipičan grčki gradić u čijoj panorami preovlađuju bele kuće sa plavim ili crvenim prozorima punim šarenog cveća. Glavna ulica Papadiamanti, koja nosi naziv po poznatom grčkom piscu koji je ovde rođen, popločana je i isključivo je pešačka zona, pruža se od luke do glavne magistrale. Tu se nalazi najveći broj prodavnica i butika. Sa desne i leve strane ulice polako počinju uzbrdice sa uskim strmim uličicama koje vode do starih stambenih kvartova i crkava Tri Jerarha i Sv. Trojice. Duž obale mora su mnogobrojni klubovi, kafe-restorani i taverne, a posebno se izdvaja malo poluostrvo Bourtzi prekriveno borovinom sa tvrđavom i stazama za šetnju. Upravo ovim poluostrvom podeljena je stara i nova marina.

Iako je malo ostrvo, Skijatos je izuzetno popularna turistička destinacija i to zbog velikog broja peščanih plaža, kojih ima preko 60, kao što su: Koukouknaries, Ambelaki, Banana, Mandarki, Vromolimnos, Troulos, Agia Paraskevi, Megali Ammos i mnoge druge. Do najpoznatije plaže ostrva, Lalaria, prepoznatljive po belim oblutcima i monumentalnoj steni koja se u vidu arkade izdiže iz mora, organizuju se izleti brodićem. Iznad ove uvale nalazi se staro utvrđenje Kastro. Do svih plaža na južnom delu ostrva je vrlo lak pristup, kako autom, tako i gradskim prevozom koji je na Skijatosu odlično organizvan. Letovanje u trajanju od 11 dana možda neće biti dovoljno da obiđete sve plaže ali je svakako dobar početak. Grčka hrana, prelepe plaže, probrani hoteli i apartmani kao i savršen zalazak sunca na Agia Eleni plaži samo su neki od razloga da provedete svoje letovanje upravo na Skijatosu.