Grčka - Apartmani / Tasos

Ostrvo Tasos je smešteno na severoistoku Grčke, nadomak lučkog i turističkog grada Kavale. Ostrvo je skoro savršenog kružnog oblika, u obimu nešto manje od 100 kilometara i potpuno je okruženo prelepim peščanim plažama.

Obala ostrva Tasos je svim meštanima i posetiocima darovala fenomenalne i nadaleko popularne plaže kao što su Mermerna, Golden beach, Skala Rahoni, Skala Sotiros, Tripiti koje okupljaju veliki broj uživaoca u sunčanju, kupanju i odmoru uz obalu mora. Međutim, pored popularnih i organizovanih plaža, Tasos je bogat velikim brojem tirkiznih uvala koje će onima koji žele mir, tišinu i izolovanost apsolutno to i pružiti. Pored priobalnih lepota Tasosa unutrašnjost ostrva je nešto što takođe fascinira svojim planinskim selima i gorostasnim šumama zbog kojih je ovo ostrvo poznato i pod nazivima „zeleno ostrvo“ i „šuma koja pluta“.

Put do Tasosa je veoma jednostavan, od Beograda do Keramotija pretežno autoputem uz razdaljinu od oko 800 kilometara nakon čega vas čeka jedna od najkraćih vožnji trajektom u Grčkoj, kako biste prešli na samo ostrvo. Trajekt iz Keramotija polazi na svakih pola sata ka ostrvu i linija je dosta povoljnija u odnosu na onu koja polazi iz Kavale, te je ukoliko putujete sopstvenim prevozom, naša preporuka baš ova varijanta, koju upravo koriste i svi naši putnici koji se odluče za autobuski prevoz našim udobnim turističkim autobusima opremljenim za duga i prijatna međunarodna putovanja.

Limenas je glavni grad ostrva i jedan od najpopularnijih turističkih centara. To je gradić koji pored turističkih sadržaja pruža i mnogo toga drugog čime se druga letovališta ne mogu pohvaliti, a to su arheološki ostaci u samom gradu sa akcentom na Agoru - centar antičkog polisa, zatim Antički amfiteatar, akropolj, arheološki muzej. Popločane uske uličice u samom centru Limenasa će vas potpuno očarati. Tu ćete pronaći veliki broj malih i lepo uređenih prodavnica sa simpatičnim suvenirima, nasmejano lokalno stanovništvo koje će vas srdačno dočekati, taverne sa specijalitetima ostrvske kuhinje, kafiće jedan za drugim i tako sve do plaže. Pored uređene gradske plaže duge oko 300 metara, šetalištem uz more možete doći do poznatih plaža Papias i Tarzanas. Pored činjenice da su plaže Limenasa uređene, čiste, bezbedne, sa postepenim ulaskom u vodu što zaista pogoduje porodicama s decom, bitno je napomenuti da Limenas generalno nudi sadržaje koji će zabaviti najmlađe posetioce - igrališta, luna parkovi, parkići. S druge strane, ni mladi željni zabave neće pogrešiti ukoliko je baš Limenas njihov izbor za leto 2023, jer tu su diskoteke i brojni kafići koji pružaju odličnu zabavu uz svirke do ranih jutarnjih sati.

Potos je gradić na samom jugu ostrva. Mlađu populaciju već sezonama unazad privlači zbog odličnih kafića na samoj obali, a porodice s decom zbog lako dostupne peščane plaže u centru mesta, postepenog ulaska u čistu vodu, kao i luna parka i sličnih sadržaja koji raduju najmlađe. Mesto je malo i ušuškano, ali opremljeno svim potrebnim turističkim sadržajima kao što su marketi, suvenirnice, taverne, kiosci brze hrane, apoteka. Agencija Oktopod travel upravo u Potosu nudi veliki broj vila sa opremljenim studijima i apartmanima za leto 2023, na odličnim lokacijama duž obale i šetališta kao što je jedna od najpopularnijih vila u našoj ponudi Anna Star, a tu su i Gregory, Laskarina ili renovirani kompleks Iatrou Lux na izlasku iz Potosa ušuškan u zelenilu maslina i mnoge druge.

Na samo 5 km zapadno od Potosa nalazi se drugi po veličini grad na ostrvu, Limenarija. Ukoliko volite da šetate pored mora, a ne želite gužvu i vrevu koju sa sobom donosi špic letnje sezone 2023 onda je Limenarija pravi izbor za Vas. Plaža Limenarije je duga nekoliko kilometara, peščana na obali dok je ulaz u vodu uglavnom kamenit. Supermarketi, taverne, barovi su tu da Vam učine dostupnim sitnice neophodne tokom vašeg odmora.

Skala Potamia je popularno turističko mesto, udaljeno 15 km od Limenasa, glavnog grada, na istočnoj obali Tasosa. Smeštena na jednoj od najpoznatijih i najlepših peščanih plaža na ostrvu, Zlatnoj plaži (Golden beach). Skala Potamia pruža sve neophodnosti za vaš prijatan i ispunjen odmor, supermarkete, kafiće i taverne, zabavu za najmlađe i naravno 3km prelepe plaže poznate po sitnom, zlatnom pesku za vaše uživanje. U blizini ovog letovališta nalazi se poznato etno selo Panagija, kao i Rajska plaža (Paradiso) takođe čuvena po prirodnoj lepoti.

Skala Sotiros je oko 20km udaljena od Limenasa, a 25km od Potosa i predstavlja dobru bazu za vaš odmor. To je malo turističko mesto, sa veoma lepom plažom i osnovnim turističkim sadržajima, tavernama, kafićima, prodavnicama. Nedaleko od Skale Sotiros se nalaze neke od najlepših plaža sa prirodnim hladom, kao što su Pahis i Skala Rahoni. U Skali Sotiros se nalazi značajno arheološko nalazište iz ranog bronzanog doba. Posetite i otkrijte sve lepote ovog dela Tasosa.

Tasos je ostrvo koje zaista ispunjava zahteve različitih profila turista, od onih koji žele potpuni mir i tišinu uz obalu mora, do onih željnih odličnog provoda, ali i ljubitelja aktivnog odmora. Ako želite istinski da spoznate šta sve ovo ostrvo može da ponudi svoju avanturu i istraživanje započnite u čuvenom manastiru Sv. Arhangela Mihaila, selu Teologos, veoma posećenoj fabrici Iris Gold, otkrićete sve te čari i atmosferu ostrva zbog koje ćete zasigurno poželeti da se ponovo vratite.